Elke maand een nieuwe vraag om uw kennis te testen.

Vraag van de maand januari

Hoe gaat de gemeente om met een aanvraag die na een jaar wordt ingediend?

Een cliënt heeft zich een jaar geleden gemeld. Uit het onderzoek kwam naar voren dat plaatsing van een traplift noodzakelijk was. De cliënt besloot de traplift vervolgens op eigen kosten te laten plaatsen, vanwege de (hoge) bijdrage in de kosten. Nu, een jaar na afronding van het onderzoek, dient de cliënt alsnog een aanvraag in voor vergoeding van de gemaakte kosten. Vanwege het abonnementstarief vormt de eigen bijdrage voor cliënt geen belemmering meer.

Antwoord

Moet de gemeente de kosten van de traplift alsnog vergoeden?

Nee, de gemeente hoeft de kosten niet te vergoeden.

De Wmo geeft geen termijn waarbinnen een aanvraag moet worden ingediend. Hoe groot de periode tussen melding en aanvraag mag zijn en wat acceptabel is, hangt daarom af van de individuele situatie van de cliënt en de veranderlijkheid daarvan. Een aanvraag kan dus bijvoorbeeld 3 weken nadat cliënt het verslag heeft ontvangen, nog worden ingediend. In dit geval is de periode tussen het afsluiten van het onderzoek en het indienen van de aanvraag echter zo groot, dat niet meer kan worden uitgegaan van de gegevens uit het onderzoek. Het college kan met recht stellen dat de situatie van cliënt opnieuw moet worden onderzocht, en de aanvraag aanmerken als nieuwe melding. Uit het onderzoek blijkt mogelijk dat er geen noodzaak meer is voor het toekennen van een woonvoorziening, omdat de traplift al is geplaatst.

 

Maak kennis met Grip op Wmo

Bent u benieuwd naar ons product Grip op Wmo? Vraag vandaag nog een gratis proefabonnement aan.

Grip op Wmo
 

Heeft u een abonnement? Bekijk de veelgestelde vragen in Grip op Wmo.

Schulinck

Nog geen kalender?

Bestel de gratis bureaukalender voor 2020 en laat u elke maand uitdagen met een vakgerelateerde vraag.

Contact

Neem contact op met een van onze accountmanagers:
Stuur een e-mail
077 475 8018

Over Schulinck online kennisbanken & opleidingen

Wolters Kluwer Schulinck biedt met haar producten een totaaloplossing voor gemeenten om de professionals in hun dagelijkse werkproces te ondersteunen. Dagelijks werken wij met een team gedreven experts.