Elke maand een nieuwe vraag om uw kennis te testen.

Vraag van de maand juli

Moet huishoudelijke hulp worden voortgezet op de camping?

Johan (77) ontvangt 3 uur per week huishoudelijke hulp. In de zomermaanden gaat hij graag naar een camping aan zee. Johan vraagt zich af of hij gedurende deze maanden de huishoudelijke hulp kan 'meenemen' naar de camping. Moet de gemeente huishoudelijke hulp inzetten op de camping?

Antwoord

Nee, dat mag niet

Volgens de redactie van Schulinck is de gemeente hier niet toe verplicht. Als cliënten op vakantie zijn (langdurig of slechts een aantal dagen/weken) dan hoeft gedurende die vakantie geen huishoudelijke ondersteuning ingezet te worden.

Maatschappelijke ondersteuning dient op grond van artikel 1.1.1 Wmo 2015 namelijk zoveel mogelijk in de eigen leefomgeving plaats te vinden. Uit de Memorie van Toelichting blijkt dat de wetgever met de woorden ‘zoveel mogelijk in de eigen leefomgeving’ bedoelt dat het doel van de Wmo 2015 is dat mensen zo lang als mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Om dit doel te verwezenlijken, kan het college op grond van artikel 2.3.5 Wmo 2015 maatwerkvoorzieningen verstrekken. Huishoudelijke hulp op de camping draagt niet direct bij aan het doel dat mensen in hun eigen leefomgeving kunnen blijven wonen.

 

Maak kennis met Juridisch advies Wmo

Bent u benieuwd naar ons product Juridisch advies Wmo? Vraag vandaag nog een gratis proefabonnement aan.

Juridisch advies Wmo
 

Heeft u een abonnement? Bekijk de veelgestelde vragen in Juridisch advies Wmo.
 

Schulinck

Nog geen kalender?

Bestel de gratis bureaukalender voor 2020 en laat u elke maand uitdagen met een vakgerelateerde vraag.

Contact

Neem contact op met een van onze accountmanagers:
Stuur een e-mail
077 475 8018

Over Schulinck online kennisbanken & opleidingen

Wolters Kluwer Schulinck biedt met haar producten een totaaloplossing voor gemeenten om de professionals in hun dagelijkse werkproces te ondersteunen. Dagelijks werken wij met een team gedreven experts.