Elke maand een nieuwe vraag om uw kennis te testen.

Vraag van de maand november

Geldt het verplicht financieel ontzorgen ook voor bijstandsgerechtigde nareizeigers?

Antwoord

Als die nareiziger een verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd heeft, recht op bijstand heeft en ná 1 januari 2022 inburgeringsplichtig is geworden, is de ontzorgingsplicht van artikel 56a Participatiewet van toepassing.

Op 1 januari 2022 treedt het nieuwe artikel 56a Participatiewet in werking. Dat betekent dat gemeenten verantwoordelijk worden voor het financieel ontzorgen van bijstandsgerechtigde inburgeringsplichtigen met een verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd. Het gaat hier niet over ‘asielstatushouders’ – in de brede zin van artikel 13 lid 1 Wet inburgering 2021 – met recht op bijstand, maar om inburgeringsplichtigen met recht op bijstand die een verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd hebben.

Inburgeringsplichtige nareizigers met een afhankelijke verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd vallen dus ook de doelgroep. Maar inburgeringsplichtige nareizende familieleden met een verblijfsvergunning regulier voor bepaalde tijd – die vallen onder het begrip asielstatushouders in de zin van artikel artikel 13 lid 1 onderdeel b Wet inburgering 2021 – vallen er niet onder.

 

Maak kennis met de online kennisbank Schulinck Inburgering

Bent u benieuwd naar online kennisbank Schulinck Inburgering?

Schulinck Inburgering

Heeft u al een abonnement? Bekijk de veelgestelde vragen over deze online kennisbank.

Schulinck

Nog geen kalender?

Bestel de gratis bureaukalender voor 2020 en laat u elke maand uitdagen met een vakgerelateerde vraag.

Contact

Neem contact op met een van onze accountmanagers:
Stuur een e-mail
077 475 8018

Over Schulinck online kennisbanken & opleidingen

Wolters Kluwer Schulinck biedt met haar producten een totaaloplossing voor gemeenten om de professionals in hun dagelijkse werkproces te ondersteunen. Dagelijks werken wij met een team gedreven experts.